Skip to main content

Dirigent orkest - Bart van Zutven

Dirigent.pngBart van Zutven werd in 1976 in Beek en Donk geboren. Al op vroege leeftijd wilde Bart in de voetsporen treden van zijn vader, die eveneens dirigent is. Daarom ging hij Directie studeren bij Jan Cober en Hardy Mertens aan het conservatorium van Tilburg.

Met klinkende cijfers behaalde Bart daar zijn diploma, met als hoogtepunt zijn praktisch examen in de concertzaal van het conservatorium. Onder zijn leiding speelde 'zijn' harmonie Oefening & Uitspanning uit Beek en Donk onder meer de vierde symfonie van Alfred Reed en de Finale van de tweede symfonie van Charles Ives. Dat laatste werk was een bewerking van Bart zelf.

Op dit moment is Bart dirigent van harmonie Eendracht Maakt Macht uit Boekel, harmonie Meer Vreugd uit Gassel en showorkest Fortissimo uit Venlo. Sinds 1999 is hij ook dirigent van het Vierdaagseorkest. Dit is net zoals het Regio-orkest Oost-Brabant een projectorkest.

Volgens Bart moet je als dirigent van een amateurorkest een soort entertainer zijn; alle muzikanten zitten er voor hun plezier, en daarom moet je hun spelvreugde koesteren. Aan Bart de vraag hoe het zit met zijn ambities: "Muziek is mijn lust en mijn leven. Ik kan mij dan ook geen ander leven voorstellen dan dat van beroepsmuzikant".